top of page
  • andreaveress

Mi az APM?

Updated: Jun 24, 2021

Az alkalmazás teljesítmény monitoring vagy angolul application performance monitoring (APM) a legegyszerűbb kifejezés az alkalmazások elérhetőségének, teljesítményének, válasz idejének (gyorsaságának) megfigyelésére és analitikájára.


A monitoring tipikus célterületei a weboldalak, mobil és üzleti alkalmazások. A mai szorosan összefonódó digitális világban a monitoring használati esetek kiterjednek azokra az szolgáltatásokra, folyamatokra, host-okra, log-okra, hálózatokra és természetesen a végfelhasználókra is, akik hozzáférnek az alkalmazásokhoz - ideértve az ügyfeleket és az alkalmazottakat is.


Az APM minimum az alábbi három funkcionális dimenziót kiszolgálja:

  1. Front-end monitoring

  2. Alkalmazás feltárás, - követés és diagnózis (application discovery, tracing and diagnostics)

  3. Mesterséges intelligencia és tanuló algoritmusok által támogatott analitika (AI, machine learning enabled analytics)

Miért olyan fontos az APM?

Napi szinten használunk alkalmazásokat az online vásárláshoz, szórakozáshoz, TV-műsorok, sorozatok nézéséhez, a közösségi média használatakor, a pénzügyek kezeléséhez és nem utolsó sorban a munkához. Így, hogy mindannyiunk életét átszövi a digitális világ, bármilyen lassulás vagy alkalmazás-hiba frusztrációt okoz, ha nem az elvárt sebességet, minőséget tapasztaljuk.


Sokféle és változatos körülmény befolyásolhatja egy alkalmazás teljesítményét: a szoftver kódok minősége, az adatbázis gyorsasága, a hosting és hálózati teljesítménye, valamint a támogatott operációs rendszerek és eszközök, mind hatással vannak az alkalmazás zökkenőmentes működésére.


Még a felhasználó számára egyszerűnek tűnő a weboldalak, mobil alkalmazások és üzleti alkalmazások is nagyon összetettek; millió sornyi kódból, több száz összefüggő szolgáltatásból állnak, amelyek akár több felhőszolgáltatatón keresztül üzemelhetnek.

Ezért hasznosak a digitális csapatok kezében az APM eszközök, hogy használatával megértsék és elhárítsák a teljesítményt befolyásoló sok változó által bekövetkező hibákat. Felügyeleti eszközök híján a csapatoknak nehézséget okoz a probléma felderítése. A hibák a felhasználói élmény csökkenéséhez, a felhasználók elégedetlenségéhez és az alkalmazás elhagyásához vezetnek.


Az elégtelen, megbízhatatlan vagy elérhetetlen alkalmazások súlyosan károsítják a márkát, bevételkiesést okozhatnak, belső rendszerek esetén pedig az alkalmazottak produktivitását is komolyan csökkenthetik.


Az APM-en túl a teljes körű monitorozásig

Az egyes területeknek megvannak a saját monitorozási megoldásai: APM, infrastruktúra monitoring, network monitoring, adatbázis monitoring, log monitoring, konténer monitoring, cloud monitoring, szintetikus monitoring, end user monitoring, és ezzel még nem soroltuk fel a monitoring megoldások teljes palettáját.


Nem ritka, hogy egy cég tucatnyi monitoring megoldást futtat a rendszerein egyszerre úgy, hogy a különféle monitoring megoldások között egyáltalán nincs kapcsolat. A teljeskörűséget tovább rontja, hogy a régi alkalmazások és ezen alkalmazásokat üzemeltető csapatok fenntartják a status quo-t azzal, hogy mit és hogyan figyelnek. Ha a régi monolitikus rendszerek és a modern felhő alapú működés párhuzamosan fut, akkor végképp elvész a teljeskörű (úgynevezett full-stack) nézet lehetősége.


A Gartner 2020-as APM értékelésében megállapította, hogy az APM-gyártók a felhőinfrastruktúra, a digitális élmény és az üzleti journey-k (útvonalak) egyre kiterjedtebb támogatása mellett, mind inkább törekednek az alkalmazásteljesítmény üzleti bevételt befolyásolásoló hatásainak előrejelzésére. A Dynatrace piacvezető platform ezt nyújtja a felhasználók számára: full-stack monitoringot, azaz a teljes infrastruktúra megfigyelését, beleértve az alkalmazások, teljesítmény és a végfelhasználói monitoringját is, nagyfokú automatizáció mellett.



Forrás:



733 views
bottom of page